Calpe is een enorm levendig stadje tussen Altea en Benissa. Calpe meet een oppervlakte van 24 km² en telt ruim 25.000 inwoners. Met een compleet aanbod aan winkels en restaurants is Calpe het hele jaar door levend en toegankelijk.

De Peñon de Ifach is het toonbeeld van deze stad. Met zijn hoogte van 322 meter torent hij hoog uit boven de Middellandse Zee en is daardoor al zolang er mensen komen het boegbeeld van deze stad. De Peñon de Ifach is een nationaal park, maar heeft wel mogelijkheden tot bezoek. Via wandelroutes is deze rots te bezoeken en te bewonderen. Ook voor de bergsporters heeft de rots vele mogelijkheden.

Vanaf de Olta

Achter het huis, net even de straat uit zijn er verschillende wandelroutes op de bergen Olta en Bernia. Verschillend van lengte en moeilijkheidsgraad, loopt u door het pijnbomenbos. Beetje stevige schoenen wel handig, en natuurlijk water mee.

Maar Calpe biedt nog meer. Een stad waar moderne appartementencomplexen, hotels en jachthavens aan brede boulevards harmoniseren met de oude vissershaven en het centrum uit ver vervlogen tijden. Het oude centrum ligt tegen een berghelling en voorziet de bezoeker in vele winkelstraatjes en restaurants. Calpe, waar de plaatselijke bevolking trots is op haar verleden en nu de toeristen en bezoekers welkom heet met een warme gastvrijheid en vriendelijkheid.


Calpe is een stad met een rijke cultuur en historie. Door haar strategische ligging aan de kust heeft het door de eeuwen heen altijd als een magneet bewoners en bezoekers aangetrokken. De Romeinen, Iberianen en de Moren hebben er in een tijdsbestek van 20 eeuwen strijd gevoerd en genoten van deze prachtige locatie. Van al deze beschavingen zijn nog resten te vinden in de plaatselijke musea en op tentoonstellingen.

Rijdt u eens naar het Sierra de Bernia, een paradijs voor bergwandelaars waar ook ongeoefende wandelaars hun hart kunnen ophalen. Achter het huis gaat de berg Olta verder omhoog. Als u de straat uitloopt is er een prachtig wandelpark, en voor de liefhebber van een beetje klauteren, u kunt helemaal naar de top! Liever fietsen in plaats van wandelen? Ook dat kan! U kunt natuurlijk ook lekker ontspannen, en Spaanse tapas proeven onder het genot van een glaasje sangria aan de boulevard 😉

Aan beide kanten van de rots bevinden zich baaitjes met de twee prachtige, brede zandstranden omgeven door chique boulevards en eet- en drinkgelegenheden. Voor de moderne watersporter is hier alles te beleven en te huren. Beroemd in Calpe is verder nog haar grote zoutmeer, gelegen achter de stranden. Dit zoutmeer is een overblijfsel uit de Romeinse tijd en wordt nu bewoond en beschermd door een grote kolonie wilde flamingo’s.

In de nabije omgeving kunt u dorpen bezoeken als Javea (met bijv. zandstrand Arenal), Denia (gezellig winkelen, jachthaven) . Het gezellige vissersdorpje Moraira (9 km), het sfeervolle Altea (11 km) met zijn smalle straatjes en mooie parochiekerk of lekker toeren door het prachtige binnenland.

Ook zijn er in de omgeving van Calpe (Altea, Javea, Benidorm) uitstekende golfbanen.

In Benidorm (25) km; Terra Mitica (Thema park), Aqualandia (waterglijbanen), Mundomar dolfinarium).

Voor dagtrips zijn de steden Alicante en Valencia een aanrader.

Treinstation Calpe, handig voor naburige plaatsen en een leuke rit met prachtige vergezichten.

Betaald parkeren in Calpe en omgeving? Dan wilt u deze app, Moviltik.